Friday, January 8, 2016

Yunus'un Kalbi

Dilimizin dondugunce anlatmaya calisalim.

Yunus'un kalbinde bir cok anomali mevcut. Bunlardan en onemlisi ve en agiri Hipoplastik Sag Kalp Sendromu. Hipoplastik sag kalp sendromu, kalbin sag odaciginin gelismemis veya cok az gelismesi demek ve bu anomaliye herhangi bir mudahalede bulunulamiyor.


Bir diger amonalisi ASD ve VSD, yani halk tabiri ile kalbi delik. Kalbinin sag odacigi ve sol odacigi arasindaki duvar gelismemis durumda. Biz bu duruma sukrediyoruz cunku Yunus, bu sayede,  simdilik, rahat nefes alabiliyor. Sag odacigin kapagi yeterince gelismedigi icin, karacigerine kan gitmemesi gerekiyor ancak iki odacik arasindaki bu delik sayesinde, kan akisi normal duzeyde. Bu sayede de, oksijen saturasyon duzeyleri normal seyrediyor ve ilk operasyonu icin guc topluyor.

Ventricular septal defect-tr.png

Yunus'un damar pozisyonlari da ters ve kalbi bircogumuzun aksine vucudunun sag tarafinda yani dekstrokardisi var. Sadece dekstrokardiye sahip olan insanlar, normal bir hayat surebiliyor ancak baska anomaliler ile birlikte olusmasi sikinti yaratabiliyor.

Elimizdeki raporlarda bilmedigimiz onlarca tibbi terim mevcut ve maalesef doktorlarimiz, hasta yogunlugundan dolayi bunlari bize tek tek aciklayamiyor. Dolayisiyla, medikal siteler, yabanci bloglar bu konuda bize cok yardimci oldu. Blogumuza cocugunuzun durumunu arastirirken geldiyseniz ve sizin yasadiklarinizi yasamis bir aile ile bilgi alisverisinde bulunmak isterseniz, lutfen bizimle iletisime gecin. Bu blogu olusturma amaclarimizdan birisi de bu zaten.

Yunus'un Babasi

No comments:

Post a Comment