Thursday, February 11, 2016

14 Subat Sevgililer Gunu Degil...

Kalp; kipkirmizi, kocaman, belki bir balon, belki bir kart, belki size sevgilinizin cizdigi minik ve sirin bir resim, ama en basit haliyle her zaman aski hatirlatan bir simge..

Yunus dogmadan once bizim icin de oyleydi.. 

Her 14 Subatta acaba esim hatirlacyacak mi ve bana ne alacak diye dusunurdum... Genelde Subat aylarinda uzun yurtdisi gezilerinde hatirlamaya firsati olmadiginda da trip atmak bana kalirdi..

Ama bu sene 14 Subat bizim icin bambaska bir anlama burundu...

14 Subat artik bizim icin Sevgililer gunu degil! 
Dunyanin her yerinde farkindalik yaratmak icin 14 Subat'i bu sene farkli kutlayan binlerce aileden biri de biziz. Cunku 14 Subat 'Uluslarasi Konjenital Kalp Hastaliklari Farkindalik Gunu'dur. 

Haydi siz de bu sene lutfen herkese bunu yayin, yayin ki dunyada ve ulkemizdeki yuz binlerce cocuk icin farkindalik olussun. 

Evet, acikcasi ben de benim basima gelmez diyordum, cocugum saglikli dogar, cunku zaten ailemizde herkes saglikli, genetik hastaligi olan yok, hatta abisi de sapasaglam diye dusunmustum... Ama belki siz, arkadasiniz veya bir yakininiz da ilerde kalp hastasi bir cocuk dunyaya getirebilir ve "100'de 1" olabilir. Unutmayin, tum dunyada her 100 cocuktan 1'i kalp hastaligiyla doguyor!

Gelin bu sene farkindalik yaratmak icin 14 Subat'i farkli kutlayin, aklinizin bir ucunda minicik kalplerin mucadelesi olsun ve bunu mumkun oldugunca dile getirin. Getirin ki ulkemizde de farkindalik artsin ve ihtiyaci olan aileler birbirini bulup, birbirine destek olsun...

Ulkemizde maalesef veriler cok kisitli oldugundan Avustralyadan alinan bazi verileri sizinle paylasiyorun:

Her gun 6 cocuk kalp hastaligi ile dunyaya geliyor.

1 yasin altindaki cocuklarda en cok olume sebep olan hastalik konjentital kalp hastaliklaridir.

Kalp hastaligi tanisi konan bircok bebek hayatinin ilk haftasi ciddi amelyatlar olmak zorundadir.

Her hafta 4 cocuk konjenital kalp hastaligi sebebiyle hayata gozlerini yumar.

Konjenital kalp hastaliginin gorulme sikligi her 100 cocukta 1'dir. Bu veri en cok bilinen Down sendromundan cok daha yuksektir. (Yaklasik 700'de 1)

Lutfen siz de bu sene Sevgililer Gunu olan 14 Subat'ta bu minik kalpleri hatirlayim ve elinizden geldigince es, dost, akrabaya bu hastaligin varligini yayin.

14 Subat Uluslararasi Konjenital Kalp Hastalikalari gununuz simdiden kutlu olsun!
Not: Yakinda kuracagimiz vakif icin sizlerden fikir, destek ve yardim isteyecegiz. Gonullu olarak bize yardimci olmak isteyenler olursa lutfen Hakan'a bu konuda mail atsin. 
Gonullu olmak istemeseniz de kapinizi calabiliriz, haberiniz olsun :) 
Yunus'un Annesi

No comments:

Post a Comment